Acer saccharum to średnie lub duże drzewo o gęstej, owalnej koronie. W Ameryce występują okazy osiągające 40 m wysokości. Tutaj drzewo to jest również wykorzystywane do produkcji cukru. Rzadko osiąga szerokość większą niż 10 m. Spiczaste pąki są koloru brązowego. Długie i szerokie liście są jasnozielone, a jesienią przebarwiają się na pomarańczowo i czerwono. Zarówno pokrój, jak i kształt liści przypominają liście A. platanoides. Różnica polega na tym, że obite liście A. saccharum nie wytwarzają soku mlecznego, ale czystą wilgoć. Kwiatostan pojawia się jednocześnie z kiełkowaniem liści. Wzrost korzeni jest powierzchowny z wieloma rozgałęzieniami. Chociaż klon cukrowy rozwija się na wielu rodzajach gleby, nadmiernie wilgotna gleba jest nieodpowiednia dla zdrowego wzrostu. Drzewo nie toleruje stojącej wody. Jest wrażliwe na sól drogową. Źle toleruje kostkę brukową.
Acer saccharum can eventually reach a height of 15 - 20 (40) m, depending on the site and climate conditions.
Acer saccharum is średni and can eventually reach a height of 15 - 20 (40) m, depending on the site and climate conditions.
The leaves of Acer saccharum turn pomarańczowe, czerwone in autumn.
The right time to plant Acer saccharum is during the dormancy period. In Western Europe, Acer saccharum with root balls can generally be planted from mid-November to late April, although this depends strongly on the climatic conditions and the species of tree.